Alles over champagne
- Wat is champagne?
- De Champagnestreek
- Hoe wordt champagne gemaakt?
- Champagne ontkurken & serveren
- Champagne bewaaradvies
- Populairste champagne cocktails
Informatie & advies
De medewerkers van onze klantenservice staan voor u klaar op maandag t/m vrijdag van 8:30 tot 17:00 uur en zaterdag van 8:30 tot 13:00 uur
020-408 48 51
Champagne ontkurken en serveren
Het ontkurken van een fles champagne lijkt moeilijk, maar is het niet! Hoe open je gemakkelijk een fles zonder dat de helft tegen het plafond zit? Wij leggen in enkele stappen uit hoe u een champagnefles opent zonder dat de kurk rondvliegt en de champagne in de rondte spuit. Is dit juist wel de bedoeling? Laat onderstaande stappen links liggen, schudt de fles en houdt de kurk vooral niet tegen!
Inhoud:
Hoe champagne openen?
In drie stappen ontkurkt u de champagne en wij leggen precies uit hoe u dat eenvoudig doet.
Stap 1: maak het ijzerdraad los
Verwijder de folie van de fles en maak vervolgens het ijzerdraad los. Het ijzerdraad wordt ook wel muselet genoemd.
Stap 2: draai aan de fles
Houdt de onderkant van de champagnefles in uw hand. Bent u rechtshandig? Houdt de fles dan in uw rechterhand. En bent u linkshandig? Dan in uw linkerhand. Met de andere hand houdt u de kurk stevig vast. Vervolgens draait u aan de fles en niet aan de kurk.
Stap 3: Laat de kurk rustig uit de fles gaan
De druk zal toenemen. Het is van belang dat u de kurk nog steeds stevig vasthoudt. De druk langzaam laten opkomen en de kurk zal rustig uit de fles geduwd worden.
Champagne sabreren
Uw champagnefles sabreren is een ander alternatief. De traditionele manier van sabreren gebeurt met een zwaard. Zo’n zwaard wordt ook wel een sabel genoemd. Met de sabel breekt u de top van de fles af. De kurk wordt met 160 kilometer per uur uit de fles geschoten. Champagne sabreren is begin 19e eeuw ontstaan. In de tijd van Napoleon werd deze techniek toegepast om overwinnen te vieren.
Sabreren vergt enige oefening, maar is een spectaculair en feestelijk alternatief om een fles champagne te openen.
Serveertemperatuur champagne
De ideale serveertemperatuur van champagne ligt tussen 8 en 10 graden Celsius. Aan te raden is om de vintage champagnes iets minder koel te serveren. Zo komen de smaken en aroma’s beter tot zijn recht.
Twee mogelijkheden om de champagne te koelen en te krijgen tot een juiste serveertemperatuur:
- Champagnefles gedurende 30 minuten in een ijskoeler plaatsen.
- Leg de fles horizontaal gedurende 4 uur onderin de koelkast.
Champagne serveren
De champagne is goed op temperatuur en dan kan de champagne geserveerd worden. Het serveren van champagne kan in verschillende glazen. Een champagneglas ziet er natuurlijk feestelijk uit, maar de glazen hebben ook nog een bepaalde functie. Ze zijn er in verschillende soorten en maten.
- Champagne flûte: moderne lange hoge kelk. De bubbels bruisen in een flûte mooi naar boven. Een goede flûte heeft een dunne wand, zodat het glas binnen enkele minuten de temperatuur van de champagne aanneemt.
- Champagnecoupe: klassieke, brede en platte glazen. Niet erg geschikt voor het serveren van champagne. Door de breedte van het glas ontsnappen de bubbels relatief snel.
- Tulpvormig champagneglas: smalle onderkant, brede bovenkant. Een mooi glas voor een rosé champagne.
Voor het schenken van champagne dient u het glas in een hoek van 45 graden te houden. Schenk de champagne de bubbels rustig langs de rand van het glas. Hiermee voorkomt u dat de champagne gaat schuimen en het glas overstroomt. Let erop dat u de glazen overigens ook niet helemaal vol schenkt. Zo blijft er namelijk weinig ruimte over om de aroma’s tot hun recht te laten komen. Schenk de champagneglazen driekwart vol. Bij tulp- of wijnglazen schenkt u de champagne in tot iets na de bolling van het glas.
Champagne proeven
Eindelijk zit de champagne in het glas en mag er geproefd worden. Maar wat proeft u nu eigenlijk? Het proeven van champagne doet u met uw zintuigen. U bekijkt, luistert en ruikt de bubbels. Volg onze stappen om de champagne op de juiste manier te proeven.
1. Kijken
Bekijk de kleur
Pak uw champagneglas. Kijk of de champagne helder is en hoe de bubbels bruisen. De champagne moet helder zijn. De kleur wordt bepaald door de leeftijd van de champagne. Een jonge champagne is bijna kleurloos. Een abrikoos- of goudkleurige champagne is vaak een rijpere champagne.
Bekijk de belletjes
Hoe fijner de belletjes, hoe hoger de kwaliteit is. De intensiteit en de grootte van de belletjes wordt bepaald door de hoeveelheid koolzuur. Heeft de champagne geen bubbels? Open dan een nieuwe fles. Het patroon van de belletjes in de belangrijk. De belletjes barsten open bij het oppervlak in een goede champagne. In een minder goede champagne barsten ze al voor ze het oppervlak hebben bereikt. Of de belletjes als een gek heen en weer gaan of ze mooi en elegant naar boven bruisen, dat maakt allemaal niet uit.
2. Luisteren
Het sissen en knisperen van de bubbels maakt het extra feestelijk. Hoe harder de belletjes gaan, hoe meer koolzuur de champagne heeft. Het openen van een fles champagne verklapt eigenlijk al wat de kwaliteit is. Hoort u bij het ontkurken van de champagne een harde plop? Dan heeft een champagne met een hoog koolzuurgehalte. De champagnes met een fijne bubbel zijn vaak van hogere kwaliteit.
3. Ruiken
Champagnes hebben verschillende aroma’s en ruik je verschillende tonen. Pak een champagneglas vast bij het steeltje en niet bij de kelk. Stop uw neus een klein stukje in het glas en ruik kort. Er zijn verschillende geuren te onderscheiden. Dit is afhankelijk van de leeftijd van de champagne en van de druifsoort. Heeft de champagne geen geur? Grote kans dat de champagne niet meer goed is.
4. Proef de champagne
Na het ruiken is het tijd om de champagne te proeven. Neem een slok van de champagne en laat het door de mond gaan. Heeft u nog meer champagnes te proeven of stapt u nog achter het stuur? Spuug de champagne dan uit. Geen plannen? Geniet dan van uw glaasje bubbels. Hoe langer de afdronk, hoe beter de champagne is.
Schenkt u de champagne fles niet in één keer leeg? Lees dan ook hoe en hoelang u het beste de champagne kan bewaren.
Serveertips
Voor sommige gelegenheden is het soms leuk om eens wat meer te variëren. Er zijn genoeg toevoegen om uw champagne nog sprankelender te maken. Poets de champagne flûtes, knal de champagne open en laat uw inspiratie gaan met iets lekkers.
Wij geven u al een aantal variatietips!
Champagne met aardbeien
Verras uw geliefde op Valentijn of de moeders op Moederdag met een heerlijke champagne met aardbeien. Liefdevol, feestelijk en een tikkeltje romantisch. Neem een goede demi-sec champagne en voeg een aardbei toe aan het glas. De lichtzoete champagne met een zoete aardbei is een perfecte combinatie.
Champagne met limoen en munt
Op zoek naar een verfrissend aperitief? Champagne met limoen en munt is een smaakvolle combinatie voor een zomerse avond. De zon gaat onder, de tuinhaard staat gezellig aan en nippend van een goed glas champagne met frisse limoen en munt. Genieten! Slechts een schijfje limoen en een klein takje munt zorgen al voor een verfrissende champagne.
Champagne met ijs
Op een zomerse dag zoek je verkoeling. Een bruisend glas champagne kan hier bij helpen. Maar voor extra verkoeling kan een glas champagne met ijs nog lekkerder zijn. Echter zijn niet alle champagnes geschikt om ijs aan te voegen. Moët & Chandon Ice Impérial is dé champagne die met ijs gedronken wordt. Schenk champagne in een champagenglas en voeg er drie ijsklontjes aan toe. Voeg wat frambozen, aardbeien of limoen toe.
Bekijk ook onze champagne cocktails. Wij hebben de vijf lekkerste champagne cocktails op een rijtje gezet.
Gerelateerde artikelen:
Champagne online bestellen en laten bezorgen