Gemiddelde waardering van 0 (0 beoordelingen) op   KiyOh

Champagne bewaren

Champagne bewaren

Champagne bewaren kan op verschillende manieren en hangt van verschillende factoren af. Wij vertellen u hoe, waar en hoelang u uw champagne kunt bewaren.

Inhoud:

Houdbaarheid champagne

Op een champagnefles is geen houdbaarheidsdatum terug te vinden. Over de houdbaarheid van champagne gaan verschillende verhalen rond en bestaan er veel vragen over. Wij vertellen u alles over de houdbaarheid van champagne. De factoren die de houdbaarheid bepalen, hoelang en hoe u het beste uw champagne kunt bewaren en de kenmerken om te bepalen dat de champagne niet meer goed is. 

Voordat wij dieper op de houdbaarheid ingaan zetten wij alvast hoelang u een champagne kunt bewaren.

  • Champagne zonder jaargang: max. 9 maanden 
  • Prestige champagne: 10-15 jaar
  • Vintage champagne: max. 1 jaar
  • Geopende champagne: 3-5 dagen 

Welke factoren bepalen de houdbaarheid van champagne?

 De volgende factoren bepalen de houdbaarheid van champagne:

  • Samenstelling druivenrassen
  • Kwaliteit van de druiven
  • Grootte van de fles
  • Kwaliteit van de kurk

Bij de samenstelling van druivenrassen gaat het om de percentages van de druivenrassen die gebruikt zijn. Champagnes die Pinot Meunier bevatten, zijn minder lang houdbaar. Zit er ongeveer 35% Pinot Meunier in uw champagne dan is de champagne ongeveer 9 maanden goed. Pinot Meunier zorgt voor de fruittonen in de champagne. Aangezien de Pinot Meunier snelt rijpt, is de kans dus ook groot dat deze fruittonen te overheersend zullen zijn. Vintage champagnes bevatten om die reden geen Pinot Meunier druif en worden vaak alleen gemaakt van Chardonnay en Pinot Noir. Ook Blanc de Blancs champagnes hebben om die reden een langere houdbaarheid.

Druiven uit een goed oogstjaar, afkomstig van een grand cru of van een premier cru wijngaard zijn per definitie druiven van kwaliteit. Het bewaarpotentieel is hierdoor groot. Deze druiven worden veelal gebruikt voor prestige en vintage champagnes en dit maakt het uitstekende bewaarchampagnes.

Piccolo champagnes zijn bestemd om direct te consumeren. Niet lang bewaren dus! De grote flessen champagne zijn tijdens het samenstellen in contact geweest met zuurstof. Bewaar ook deze flessen niet te lang! Eigenlijk is magnum champagne de perfecte flesformaat.

Kurken zijn ontzettend belangrijk bij het bewaken van de kwaliteit. Er mag geen koolzuur ontsnappen en de bubbels moeten op zijn best blijven. De kurk heeft hier een bepalende rol in. Duurdere champagnes hebben duurdere kurken. Een kwalitatief goede kurk sluit de fles beter af en slinken minder. 

Kwaliteit kruken

Hoe een champagne bewaren?

U gaat heerlijk genieten van een goede fles champagne, maar schenkt de fles niet in één keer leeg. Wat is dan de beste manier om de fles champagne te bewaren? Champagne kan slecht tegen schommelingen in temperatuur en is gevoelig voor licht.

Bij het bewaren van uw champagne houdt u rekening met de volgende omstandigheden:  

  • Bewaar de champagne op een donkere en tochtvrije plek.
  • Bewaar de champagne bij een temperatuur van 7-12°C.
  • Leg de fles horizontaal neer.
  • Beweeg de fles zo min mogelijk.
  • Gebruik eventueel een vacuüm champagne stopper.

 Kijk, ruik en proef om vast te stellen of de champagne nog goed is. Heeft de champagne weinig tot geen bubbels meer? Smaakt de champagne vlak en licht zuur? Grote kans dat uw champagne niet meer goed is. Zonde! Moet u nu de champagne door de gootsteen spoelen? Absoluut niet! Want gelukkig kan champagne nog uitstekend gebruikt worden om mee te koken.

Laat de champagne niet te lang liggen en vind een mooi moment om de champagne te ontkurken! 

Gerelateerde artikelen:

Champagne online bestellen en laten bezorgen

 Champagne bewaren