Gemiddelde waardering van 0 (0 beoordelingen) op   KiyOh

Champagne op soort

Champagne soorten

Het uitkiezen van een lekkere champagne is niet altijd even makkelijk. De diversiteit aan champagne soorten maakt het maken van een keuze vaak lastig. Iedere champagne soort wordt ingedeeld op basis van het suikergehalte, druifsoort en jaartal. Binnen ons assortiment vindt u onder andere smaakvolle brut champagnes, mooi gekleurde rosé champagnes en lichtzoete demi-sec champagnes. Voor ieders smaak hebben wij een mooie bijpassende champagne. Bestel uw favoriete fles champagne eenvoudig bij online. 

36 producten in 'Champagne soorten'

Van hoog naar laag sorteren

1-36 of 49

Pagina:
  1. 1
  2. 2

Van hoog naar laag sorteren

1-36 of 49

Pagina:
  1. 1
  2. 2

Champagne soorten: van brut tot blanc de blancs

Een glas feestelijke bubbels drinkt men vaak voor een speciale gelegenheid. Aangezien er verschillende soorten zijn, kan het maken van een keuze niet altijd even makkelijk zijn. Een feestelijk bubbels hoeft niet altijd een champagne te zijn. Naast champagne heb je namelijk ook prosecco en cava. Er zit niet alleen een verschil in de verschillende soorten mousserende wijnen, maar ook champagnes verschillen van elkaar. 

Champagnes verschillen op:

  • Druifsoorten
  • Jaargang
  • Suikergehalte

De druifsoorten

De Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier liggen aan de basis van champagnes. De grand en premier cru wijngaarden zijn beplant met 36% Pinot Noir, 45% Chardonnay en 19% Pinot Meunier. De samenstelling van de verschillende druifsoorten spelen een belangrijke rol voor de huisstijl en kwaliteit van de champagne. 

Chardonnay 

De Chardonnay druif wordt in champagnes hoog gewaardeerd. Door haar hoge zuurtegraad geeft zij verfijning en elegantie. Het is de meest besproken, maar minst aangeplante druifsoort. Chardonnay druiven groeien het beste op de echte krijtbodems. Deze komen vooral voor in Côte des Blancs, Montagne de Reims en Vallée de la Marne. Wel is de Chardonnay druif vrij kwetsbaar voor voorjaarsvorst. Dit komt voornamelijk doordat de druiven vroeg uitbotten. 

Pinot Noir 

De champagne heeft haar roem onder andere te danken aan dit druifsoort. Pinot Noir wordt verbouwd in Montagne de Reim en Aube. De Pinot Noir druiven die in Aube groeien, krijgen in de moeilijke jaren de kans om beter te rijpen. Ze maken de champagne vaak fruitiger, ronder en karakter. Echter is de Pinot Noir druif wel een kwetsbaar druifsoort. In de rijpingsfase zijn de druiven zeer gevoelig voor rot. Dit heeft allemaal te maken met de compacte trosvorming en de dunne schil van de druiven. 

Pinot Meunier 

De Pinot Meunier druiven worden ook wel gezien als het beste paard van stal. Dit druifsoort is nadrukkelijk aanwezig en wordt met nadruk verwerk in de assemblages. Pinot Meunier druiven zijn winterhard en worden verbouwd in het noordelijk gelegen wijngebeid. De druif rijpt eerder dan de Chardonnay en Pinot Noir. Het frisse fruit en de opwekkende floraal aroma is haar sterkste kant. 

Verschil in jaargang

Champagnes verschillen onderling ook in jaartal. Ze zijn er met en zonder jaartal. Champagne sans millésime zijn champagnes zonder jaartal, ook wel non-vintage champagnes genoemd. Gekenmerkt door contstante kwaliteit en karakter. Doorgaans liggen de champagne sans millésime zo'n 15 maanden te rijpen in de kelders. Naast de champagne sans millésime worden er ook champagne millésime gemaakt. Champagnes met een vermelding van een jaartal, ook wel vintage champagne genoemd. Van jaar tot jaar verschillen deze champagnes van karakter. Het rijpen in de kelders duurt minstens 3 jaar. 

Het toevoegen van suiker

Door middel van Liquer de Dosage worden de champagnes op smaak gebracht. Liquer de Dosage is een mengsel van witte wijn, suiker en Brandy. Het suikergehalte bepaald de champagne soort. Binnen ons assortiment hebben wij verschillende champagne soorten. Grotendeel bestaat uit brut champagnes, maar wij hebben ook heerlijke demi-sec champagnes. Brut champagnes behoren tot de droge champagnes en hebben een relatief laag suikergehalte. Demi-sec betekent letterlijk ''half-droog''. Door het hogere suikergehalte hebben deze champagnes een lichtzoete smaak.