English
Nederlands
Go to homepage
Informatie & advies
 020-4084851
Mijn account
Inloggen
of registreer
Overzicht Mijn profiel Adresgegevens Betaalmethoden Bestellingen

shopping_bag € 0.00
Champagne
Champagne Cadeau
Vintage Champagne
Champagne Soorten
Grote Flessen
Aanbiedingen
Accessoires
Klantenservice
Moët & Chandon
Veuve Clicquot
Billecart-Salmon
Taittinger
Piper Heidsieck
Dom Pérignon
Louis Roederer
Ruinart
Krug
Armand de Brignac
Carbon
Laurent-Perrier
Deutz
Gosset
Besserat de Bellefon
Bollinger
Lanson
Barons de Rothschild
Charles Ellner
Pol Roger
Brut Champagne
Blanc de Blancs Champagne
Demi-Sec Champagne
Ice Champagne
Rosé Champagne
Cuvée de Prestige Champagne
Magnum
Jeroboam
Methusalem
Salmanazar
Balthazar
Nebuchadnezzar
Leveringsvoorwaarden
Champagne afhalen
Contact
Veelgestelde vragen
Retourneren
Over Champagneshop
Bezorgen en betalen
Privacy policy
English
Nederlands
Categorieën
  • Champagne
  • Champagne Cadeau
  • Vintage Champagne
  • Champagne Soorten
  • Grote Flessen
  • Aanbiedingen
  • Accessoires
  • Klantenservice

Alles over champagne

  • Wat is champagne?
  • De Champagnestreek
  • Hoe wordt champagne gemaakt?
  • Champagne ontkurken & serveren
  • Champagne bewaaradvies
  • Populairste champagne cocktails

Informatie & advies


De medewerkers van onze klantenservice staan voor u klaar op maandag t/m vrijdag van 8:30 tot 17:00 uur en zaterdag van 8:30 tot 13:00 uur

 020-408 48 51


Wat is champagne?

Champagne is een mousserende wijn die gemaakt wordt van druiven die in de champagnestreek groeien, geoogst worden en die in de champagnestreek geproduceerd wordt. Mousserende wijn mag alleen 'Champagne' genoemd worden als de drank afkomstig is uit de champagnestreek. De druifsoorten, waar champagne van gemaakt wordt, hebben allemaal een eigen karakter en smaak. Bepaald door het klimaat en de bodem waar ze op groeien. De meeste van ons kennen champagne als een feestelijk bubbel. Dat is het natuurlijk ook, maar champagne is wel meer dan dat!

Inhoud:


  • De geschiedenis van champagne
  • De naam Champagne
  • Champagne druifsoorten
  • Champagnesoorten
  • Hoe wordt champagne gemaakt? 
  • Champagne ontkurken
  • Champagne bewaren
  • Champagne cocktails

De geschiedenis van champagne

Laten we eerst even terug duiken in de geschiedenis van champagne. Champagne kent namelijk een rijke historie. Het heeft even geduurd voordat champagne echt dé champagne werd, zoals we deze tegenwoordig kennen.

De Romeinen brachten als allereerste de wijnbouw naar Frankrijk. De naam van de regio is afkomstig uit het Latijnse ‘Campania’. De wijnen werden destijds nog aangelengd met water en op een zeer primitieve wijze bewaard. Na de val van het Romeinse rijk namen de kloosters de wijnbouw op zich. Monniken hadden wijn nodig voor hun diensten, maar waren ook grote liefhebebbers van de wijn.
In 1662 ontdekte de Engelse wetenschapper, Christopher Merrit, dat elke wijn bruisend gemaakt kon worden door er suiker aan toe te voegen. Echter kreeg niemand het proces van de tweede gisting onder controle en bleven de flessen exploderen. Dom Pérignon ging aan de slag en verdiepte zich in het bottelen van wijn. Hij kwam al snel tot ontdekking dat het vastmaken van de kruk met ijzerdraad ervoor zorgde dat de druk in de fles bleef. Vervolgens lukte het hem om de drukkracht in de fles te verlagen. De ontdekking van champagne werd door velen aan Dom Pérignon toegekend.
Begin 18e eeuw werd champagne steeds meer gedronken en nam de vraag bij de hogere klasse van de bevolking toe. Moët et Chandon, Ruinart en Veuve Clicquot waren de eerste champagnehuizen. Zij kregen allemaal hun eigen verhaal, geschiedenis en speelden een belangrijke rol bij de ontwikkelingen van champagne.

De naam Champagne

Niet alle mousserende wijnen mogen de naam champagne dragen. Hier zijn strakke regels aan verbonden. Wij hebben een aantal van die regels op een rijtje gezet.
Champagne mag Champagne genoemd worden als:

  • De mousserende wijn afkomstig is uit de champagnestreek.
  • De mousserende wijn bereid is volgens de Méthode Champenoise.
  • Het gemaakt is van o.a. de Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier, Pinot Blanc, Arbane en/of de Petit Meslier druifsoort.
  • De flessen minimaal 15 maanden in de kelders hebben gelegen.

Naast bovengenoemde criteria zijn er nog meer strikte criteria die vastgelegd zijn in de regelgeving van de champagnestreek. Elk aspect ligt vastgelegd. Van de snoeiwijzen, tot aan het minimale alcoholpercentage en de limiet aan extractie van het sap uit de druiven. Het CIVC, oftewel Comité Interprofessionel du Vin de Champagne) controleert de productie, promote van de wijnen en de distributie nauwlettend.

Lees meer over Champagnestreek

Druifsoorten gebruikt voor Champagne

Champagne wordt doorgaans gemaakt van een mengsel van witte en blauwe druiven. Er zijn slechts 6 druifsoorten toegestaan voor het maken van Champagne.
Meest gebruikte druivenrassen:

  • Chardonnay
  • Pinot Noir
  • Pinot Meunier

Deze drie rassen zijn de druivenrassen die voor het maken van Champagne het meest gebruikt worden. Daarnaast zijn ook Pinot Blanc, Arbane en Petit Meslier toegestaan, maar worden minder vaak gebruikt. Deze druivenrassen worden op slechts 1% van de 30.000 hectare wijngaard verbouwd.
De Chardonnay druif komt wereldwijd voor en wordt veelal voor vinificatie van witte wijnen gebruikt. Een vroegrijpe druif die goed tegen warmte en kou kan. Een uitstekende druif voor de rijping op hout. Wanneer er enkel Chardonnay druiven worden gebruikt, spreekt men van Blanc de Blancs Champagnes.
Pinot Noir is een blauwe druivenras. De druiventrossen zijn compact en hebben een dunne schil. Ook de Pinot Noir druif wordt wereldwijd geteeld. Koelere regio’s en kalksteen grond zijn hun favoriet. Champagnes gemaakt van enkel Pinot Noir worden Blanc de Noirs genoemd.
De Pinot Meunier druif valt tevens onder de blauwe druivensoort. Een vroegrijpe druif die winterhard is en uitstekend tegen vorst kan. Pinot Meunier is in vergelijking tot de andere twee druivensoorten het minst gewaardeerd. Alhoewel de Pinot Meunier kan bijdragen aan een bijzonder fruitig en harmonieuze champagne.

Champagnesoorten

Iedere champagne heeft zijn eigen stijl en smaak. Dit hebben zij gekregen door bewerkingen in de kelder, maar ook door de druifsoorten die zijn gebruikt, de persing en het oogstjaar.

Champagnes zijn onder te verdelen onder de volgende champagne soorten:


  • Brut: heeft een dosage van minder dan 15 gram suiker per liter.
  • Extra sec: heeft een dosage van meer dan 12 en minder dan 20 gram suiker per liter.
  • Sec: heeft een dosage van meer dan 17 en minder dan 35 gram suiker per liter.
  • Demi-Sec: heeft een dosage van meer dan 35 en minder dan 50 gram suiker per liter.
  • Doux: heeft een dosage van meer dan 50 gram suiker per liter.

Brut champagnes zijn de meest gedronken champagnes. Maar liefst 95% van de gedronken champagnes zijn brut champagnes. Demi-Sec is voor de liefhebbers van lichtzoet een uitstekende champagne. Doux champagne is een zeer zoete champagne en wordt hedendaags weinig gemaakt. 

Hoe wordt champagne gemaakt?


U heeft al iets kunnen lezen over de geschiedenis en het ontstaan van champagne. Champagne staat bekend om zijn bruisende bubbels. Het productieproces kent enkele stappen om champagne te maken. Hoe wordt champagne gemaakt en hoe krijgt champagne zijn bubbels? De champagnehuizen hanteren het 'Méthode Champenoise'. Dit is een methode die alleen de champagneboeren in de champagnestreek mogen toepassen. De volgende stappen worden gezet om champagne tot een champagne te maken:

 Méthode Champenoise


  1. Het oogsten van de druiven
  2. Het persen van de druiven
  3. De eerste gisting
  4. De assemblage
  5. De tweede gisting
  6. Rijpingsproces
  7. Remuage
  8. Dégorgement
  9. Het toevoegen van suiker
  10. Kurk erop 

Lees meer over hoe champagne gemaakt wordt 

Champagne ontkurken & serveren


Het ontkurken van champagne kan soms lastig zijn, maar eenmaal een keer geoefend te hebben dan gaat het lukken. Champagne ontkurken doet u door het ijzerdraadje rustig los te draaien. Houdt de kurk hierbij goed vast, anders bestaat er een kans dat hij door de druk de lucht inschiet. Draai vervolgens aan de fles. Niet aan de kurk! De kurk zal langzaam eruit ploppen. Houdt een champagneglas een klein beetje schuin en schenk de champagne langzaam in het glas. Niet de hard, anders bruist de champagne het glas uit.

U kunt in verschillende glazen de champagne serveren. Zo kent iedereen de welbekende champagne flûtes, maar daarnaast wordt champagne ook geserveerd in tulpvormige champagneglazen of in een champagnecoupe. Overigens wordt champagne niet vaak meer in een champagnecoupe geschonken. Door de breedte van de coupe ontsnappen de bubbels van de champagne vrij snel.


Champagne proeven bestaat uit slechts de volgende vier stappen:


  1. Kijken: is de champagne helder? Wat voor een kleur heeft de champagne? En hoe intens zijn de belletjes?
  2. Luisteren: hoe sissen en knisperen de bubbels? Hoe harder, hoe meer koolzuur de champagne heeft. 
  3. Ruiken: champagnes kennen verschillende aroma's. U kunt de geuren onderscheiden door uw neus een klein stukje in het glas te doen. 
  4. Proeven: na het kijken, luisteren en ruiken kunt u de champagne proeven.

Lees meer over champagne ontkurken en serveren

Champagne bewaren

De houdbaarheid van champagne hangt van verschillende factoren af. De samenstelling van de druivenrassen, de kwaliteit van de druiven, de grootte van de champagne fles en de kwaliteit van de kurk spelen hierbij een belangrijke rol. Op een champagnefles is geen houdbaarheidsdatum te vinden en weet men vaak niet hoelang een champagne bewaard kan blijven. Voor de volgende champagnes geven wij een indicatie hoelang u deze kunt bewaren:

  • Champagne zonder jaargang: maximaal 9 maanden
  • Prestige champagne: 10-15 jaar
  • Vintage champagne: maximaal 1 jaar
  • Open champagne: 3-5 dagen

Champagne bewaren doet u op een donkere en tochtvrije plek. De ideale bewaartemperatuur is tussen 7 en 12°C. Leg de champagnefles horizontaal neer en beweeg de fles zo min mogelijk. Hiermee behoudt de champagne zijn kwaliteit en kunt u genieten van een mooie champagne.

Lees meer over champagne bewaren

Champagne cocktails

Champagne is niet alleen lekker om zo te drinken, maar doet het ook erg goed als een champagne cocktail. Wij hebben de vijf lekkerste cocktails voor u op een rijtje gezet.

  1. Kir Royal
  2. French 75
  3. Scroppino
  4. Mimosa cocktail
  5. Bellini cocktail

Bekijk de vijf lekkerste champagne cocktails

Serveer een champagne cocktail als aperitief op een feestdag, moederdag of een andere feestelijke gelegenheid. De leukste tip om champagnes te combineren met andere ingrediënten worden allemaal beschreven en om de champagne cocktail helemaal af te maken, geven wij ook garneringen als suggesties.

Champagneshop.nl

Champagneshop.nl is de specialist in bezorgen van champagnes. Wilt u iemand verassen met een bijzonder cadeau? Bekijk ons uitgebreide assortiment of neem contact op voor een advies op maat.

Bestel snel en eenvoudig champagne in onze webshop
Contact
 020-408 48 51
info@champagneshop.nl

Adresgegevens
Champagneshop Nederland
Ditlaar 8
1066EE Amsterdam
-
Volg ons op social media
  •  Facebook
  •  Twitter
  •  Instagram
  •  Pinterest
Klantenservice
  • Klantenservice
  • Champagne afhalen
  • Veelgestelde vragen
  • Bezorgen en betalen
  • Retourneren
  • Leveringsvoorwaarden
  • Privacy policy
  • Mijn winkelwagen
  • Account aanmaken
  • Mijn account
  • Contact
Populaire producten
  • Champagne
  • Moët & Chandon
  • Dom Perignon
  • Veuve Clicquot
  • Limited Editions
  • Grote flessen champagne
  • Luxe champagnecadeaus
  • Champagne accessoires
  • Champagne aanbiedingen
  • Champagne Top 5
Champagnekennis
  • Veelgestelde vragen over champagne
  • Wat is champagne?
  • De Champagnestreek
  • Hoe wordt champagne gemaakt?
  • Champagne ontkurken
  • Champagne serveren
  • Champagne bewaren
  • Houdbaarheid Champagne
  • Populairste champagne cocktails
  • Wat is Brut champagne
  • Wat is Demi-Sec Champagne
  • Wat is een Blanc de Blancs champagne
  • Mimosa recept voor koningsdag
  • Blog
    ©2025 Champagneshop - Alle rechten voorbehouden