Gemiddelde waardering van 0 (0 beoordelingen) op   KiyOh

Wat is champagne?

Wat is champagne

Champagne is een mousserende wijn die gemaakt wordt van druiven die enkel in de champagnestreek groeien, geoogst worden en waar champagne van gemaakt wordt. Champagne mag alleen 'Champagne' genoemd worden als het afkomstig is uit de champagnestreek. De druifsoorten, waar champagne van gemaakt wordt, hebben allemaal een eigen karakter en smaak. Bepaald door het klimaat en de bodem waar ze op groeien. De meeste van ons kennen champagne als een feestelijk bubbel. Dat is het natuurlijk ook, maar champagne is wel meer dan dat!

Inhoud:

De geschiedenis van champagne

Laten we eerst even terug duiken in de geschiedenis van champagne. Champagne kent namelijk een rijke historie. Het heeft even geduurd voordat champagne echt dé champagne werd, zoals we deze hedendaags kennen.

De Romeinen brachten als allereerste de wijnbouw naar Frankrijk. De regio is afkomstig uit het Latijnse ‘Campania’. De wijnen werden toentertijd nog aangelengd met water en op een zeer primitieve wijze bewaard. Na het vallen van het Romeinse rijk namen de kloosters de wijnbouw op zich. Monniken hadden wijn nodig voor hun diensten, maar naast de diensten lustten zij er ook wel van.

In 1662 ontdekte de Engelse wetenschapper, Christopher Merrit, dat elke wijn bruisend gemaakt kon worden door er suiker aan toe te voegen. Echter kreeg niemand het proces van de tweede gisting onder controle en bleven de flessen exploderen. Dom Pérignon ging aan de slag en verdiepte zich in het bottelen van wijn. Hij kwam al snel tot ontdekking dat het vastmaken van de kruk met ijzerdraad ervoor zorgde dat de druk in de fles bleef. Vervolgens lukte het hem om de drukkracht in de fles te verlagen. De ontdekking van champagne werd door velen aan Dom Pérignon toegekend.

Begin 18e eeuw werd champagne steeds meer gedronken en nam de vraag bij de hogere klasse van de bevolking toe. Moët et Chandon, Ruinart en Veuve Clicquot waren de eerste champagnehuizen. Zij kregen allemaal hun eigen verhaal, geschiedenis en speelden een belangrijke rol bij de ontwikkelingen van champagne. 

 

Geschiedenis champagne

De naam Champagne

Niet alle mousserende wijnen mogen de naam champagne dragen. Hier zijn strakke regels aan verbonden. Wij hebben een aantal van die regels op een rijtje gezet.

Champagne mag Champagne genoemd worden als:

  • De mousserende wijn afkomstig is uit de champagnestreek.
  • De mousserende wijn bereid is volgens de Méthode Champenoise.
  • Het gemaakt is van o.a. de Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier, Pinot Blanc, Arbane en/of de Petit Meslier druifsoort.
  • De flessen minimaal 15 maanden in de kelders hebben gelegen.

Naast bovengenoemde criteria zijn er nog meer strikte criteria die vastgelegd zijn in de regelgeving van de champagnestreek. Elk aspect ligt vastgelegd. Van de snoeiwijzen, tot aan het minimale alcoholpercentage en de limiet aan extractie van het sap uit de druiven. Het CIVC, oftewel Comité Interprofessionel du Vin de Champagne) controleert de productie, promote van de wijnen en de distributie nauwlettend.

Lees meer over de Champagnestreek

Druifsoorten gebruikt voor Champagne

Champagne wordt doorgaans gemaakt van een mengsel van witte en blauwe druiven. Er zijn slechts 6 druifsoorten toegestaan voor het maken van Champagne. 

Meest gebruikte druivenrassen:

  • Chardonnay
  • Pinot Noir
  • Pinot Meunier

Deze drie rassen zijn de druivenrassen die voor het maken van Champagne het meest gebruikt worden. Daarnaast zijn ook Pinot Blanc, Arbane en Petit Meslier toegestaan, maar worden minder vaak gebruikt. Deze druivenrassen worden op slechts 1% van de 30.000 hectare wijngaard verbouwd.

De Chardonnay druif komt wereldwijd voor en wordt veelal voor vinificatie van witte wijnen gebruikt. Een vroegrijpe druif die goed tegen warmte en kou kan. Een uitstekende druif voor de rijping op hout. Wanneer er enkel Chardonnay druiven worden gebruikt, spreekt men van Blanc de Blancs Champagnes.

Pinot Noir is een blauwe druivenras. De druiventrossen zijn compact en hebben een dunne schil. Ook de Pinot Noir druif wordt wereldwijd geteeld. Koelere regio’s en kalksteen grond zijn hun favoriet. Champagnes gemaakt van enkel Pinot Noir worden Blanc de Noirs genoemd.

De Pinot Meunier druif valt tevens onder de blauwe druivensoort. Een vroegrijpe druif die winterhard is en uitstekend tegen vorst kan. Pinot Meunier is in vergelijking tot de andere twee druivensoorten het minst gewaardeerd. Alhoewel de Pinot Meunier kan bijdragen aan een bijzonder fruitig en harmonieuze champagne.

 

Druifsoorten

Champagnesoorten

Iedere champagne heeft zijn eigen stijl en smaak. Dit hebben zij gekregen door bewerkingen in de kelder, maar ook door de druifsoorten die zijn gebruikt, de persing en het oogstjaar.

Champagnes zijn onder te verdelen onder de volgende champagne soorten:

  • Brut: heeft een dosage van minder dan 15 gram suiker per liter.
  • Extra sec: heeft een dosage van meer dan 12 en minder dan 20 gram suiker per liter.
  • Sec: heeft een dosage van meer dan 17 en minder dan 35 gram suiker per liter.
  • Demi-Sec: heeft een dosage van meer dan 35 en minder dan 50 gram suiker per liter.
  • Doux: heeft een dosage van meer dan 50 gram suiker per liter.

Brut champagnes zijn de meest gedronken champagnes. Maar liefst 95% van de gedronken champagnes zijn brut champagnes. Demi-Sec is voor de liefhebbers van lichtzoet een uitstekende champagne. Doux champagne is een zeer zoete champagne en wordt hedendaags weinig gemaakt. 

 

Champagne maken

Hoe wordt champagne gemaakt?

U heeft al iets kunnen lezen over de geschiedenis en het ontstaan van champagne. Champagne staat bekend om zijn bruisende bubbels. Het productieproces kent enkele stappen om champagne te maken. Hoe wordt champagne gemaakt en hoe krijgt champagne zijn bubbels? De champagnehuizen hanteren het 'Méthode Champenoise'. Dit is een methode die alleen de champagneboeren in de champagnestreek mogen toepassen. De volgende stappen worden gezet om champagne tot een champagne te maken:

  1. Het oogsten van de druiven
  2. Het persen van de druiven
  3. De eerste gisting
  4. De assemblage
  5. De tweede gisting
  6. Rijpingsproces
  7. Remuage
  8. Dégorgement
  9. Het toevoegen van suiker
  10. Kurk erop 

Lees meer over hoe champagne gemaakt wordt

 

Champagne serveren

Champagne ontkurken & serveren

Het ontkurken van champagne kan soms lastig zijn, maar eenmaal een keer geoefend te hebben dan gaat het lukken. Champagne ontkurken doet u door het ijzerdraadje rustig los te draaien. Houdt de kurk hierbij goed vast, anders bestaat er een kans dat hij door de druk de lucht inschiet. Draai vervolgens aan de fles. Niet aan de kurk! De kurk zal langzaam eruit ploppen. Houdt een champagneglas een klein beetje schuin en schenk de champagne langzaam in het glas. Niet de hard, anders bruist de champagne het glas uit. 

U kunt in verschillende glazen de champagne serveren. Zo kent iedereen de welbekende champagne flûtes, maar daarnaast wordt champagne ook geserveerd in tulpvormige champagneglazen of in een champagnecoupe. Overigens wordt champagne niet vaak meer in een champagnecoupe geschonken. Door de breedte van de coupe ontsnappen de bubbels van de champagne vrij snel. 

Champagne proeven bestaat uit slechts de volgende vier stappen:

  1. Kijken: is de champagne helder? Wat voor een kleur heeft de champagne? En hoe intens zijn de belletjes?
  2. Luisteren: hoe sissen en knisperen de bubbels? Hoe harder, hoe meer koolzuur de champagne heeft. 
  3. Ruiken: champagnes kennen verschillende aroma's. U kunt de geuren onderscheiden door uw neus een klein stukje in het glas te doen. 
  4. Proeven: na het kijken, luisteren en ruiken kunt u de champagne proeven. 

Lees meer over champagne ontkurken en serveren

Champagne bewaren

De houdbaarheid van champagne hangt van verschillende factoren af. De samenstelling van de druivenrassen, de kwaliteit van de druiven, de grootte van de champagne fles en de kwaliteit van de kurk spelen hierbij een belangrijke rol. Op een champagnefles is geen houdbaarheidsdatum te vinden en weet men vaak niet hoelang een champagne bewaard kan blijven. Voor de volgende champagnes geven wij een indicatie hoelang u deze kunt bewaren:

  • Champagne zonder jaargang: maximaal 9 maanden
  • Prestige champagne: 10-15 jaar
  • Vintage champagne: maximaal 1 jaar
  • Open champagne: 3-5 dagen

Champagne bewaren doet u op een donkere en tochtvrije plek. De ideale bewaartemperatuur is tussen 7 en 12°C. Leg de champagnefles horizontaal neer en beweeg de fles zo min mogelijk. Hiermee behoudt de champagne zijn kwaliteit en kunt u genieten van een mooie champagne. 

Lees meer over champagne bewaren

 
Champagne cocktails

Champagne cocktails

Champagne is niet alleen lekker om zo te drinken, maar doet het ook erg goed als een champagne cocktail. Wij hebben de vijf lekkerste cocktails voor u op een rijtje gezet.

  1. Kir Royal
  2. French 75
  3. Scroppino
  4. Mimosa cocktail
  5. Bellini cocktail

Serveer een champagne cocktail als aperitief op een feestdag, moederdag of een andere feestelijke gelegenheid. De leukste tip om champagnes te combineren met andere ingrediënten worden allemaal beschreven en om de champagne cocktail helemaal af te maken, geven wij ook garneringen als suggesties.

Bekijk de vijf lekkerste champagne cocktails

 

champagneshop

Champagneshop.nl

Champagneshop.nl is de specialist in bezorgen van champagnes. Wilt u iemand verassen met een bijzonder cadeau? Bekijk ons uitgebreide assortiment of neem contact op voor een advies op maat.

Bestel snel en eenvoudig champagne in onze webshop